Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

¡Muchas gracias Papi!

Logo https://scrollytelling.psv.nl/muchas-gracias-papi

Andrés Guardado vertrekt bij PSV. Na 102 duels, 2 titels, evenzoveel Supercups en Europees succes is het tijd voor een nieuwe stap. Een eerbetoon aan de misschien wel meest invloedrijke PSV’er van de laatste jaren.

Goto first page

Het is de zomer van 2014. 31 augustus nadert. De selectie, die PSV voor het eerst in 7 jaar tijd kampioen moet maken, is gevormd. Hoofdcoach Phillip Cocu en technisch manager Marcel Brands speuren alleen nog naar een middenvelder. Vele namen circuleren, behalve die van Guardado.

Goto first page

Op 26 augustus is hij het echter die het shirt van PSV vasthoudt.  “Dit is een geweldige club en ik hoop hier succesvol te mogen zijn”, zegt de aanvoerder van Mexico, die voor een jaar wordt gehuurd van Valencia CF.

Goto first page

In zijn eerste duel, thuis tegen Vitesse, oogt hij wat onwennig. Balverlies in de as van zijn eigen helft blijft zonder gevolgen. PSV wint, Guardado went.

Goto first page

Maar al snel blijkt de klasse die PSV in huis gehaald heeft. Zijn drive, blik over de bal, constante zoektocht naar ruimte en subtiele touch - immer met de buitenkant van zijn linkervoet - waarmee hij zich uit de drukte wringt maken indruk. PSV en Guardado worden verliefd.
Goto first page

Goto first page

Op 3 februari 2015 blijkt hoe goed Guardado werkelijk is. Als Jetro Willems tegen NAC Breda na 29 seconden rood krijgt, is de Mexicaan 89 en een halve minuut lang middenvelder en linksback ineen. De woede over de onterechte kaart, drijft Guardado tot grote hoogte.


Goto first page
Zoals zo vaak dat seizoen slaat het over op heel PSV, dat wint en zich langzaam maar zeker mag opmaken voor een groots kampioensfeest.Goto first page

Een feest dat halfweg april wordt gevierd. Het is Guardado’s eerste kampioenschap in clubverband. Als het laatste fluitsignaal klinkt omhelst hij Karim Rekik. Als een kind zo blij. Afscheid met een titel, zo lijkt het.

Goto first page


Maar Guardado wil meer. Hij wil in Eindhoven blijven. Bij de club die hem in het hart gesloten heeft. Tijdens PSV - FC Groningen, nog voor het behalen van de titel, blijkt hoezeer dat het geval is.

Goto first page

Een grootse sfeeractie voor de captain van Mexico gaat de wereld over. Guardado is zichtbaar geraakt door het gebaar van de PSV-fans. Minutenlang wordt hij toegezongen. Guardado weet het zeker. Hij blijft.

Goto first page
Ruim twee weken na het behalen van de titel is Guardado definitief PSV’er. Hij tekent in het Philips Stadion tot 2018. “Het is een heel compleet jaar in alle opzichten voor mij, zowel privé als sportief”, zegt hij. “Ik hoop dat het komende jaar evenaart wat dit jaar is bereikt.” En zo geschiedt.

Goto first page

In de UEFA Champions League neemt Guardado PSV op sleeptouw tegen Machester United. Met zijn maatje Héctor Moreno viert hij de gelijkmaker, terwijl hij zelf met een formidabele voorassist de winnende treffer voorbereidt.

Goto first page

Eerder dat jaar schittert hij op de Gold Cup. Guardado groeit uit tot speler van het toernooi, dat hij wint met Mexico. Bij terugkomst in Eindhoven wordt hij geëerd. Binnen en buiten het veld.

Goto first page

In het Philips Stadion is hij vereeuwigd op de muur nabij de hoofdingang. PSV en Guardado zijn verliefd, verloofd en getrouwd en de liefde blijkt nog lang niet over.

Goto first pageOp 8 mei 2016 wordt het volgende hoofdstuk van het huwelijk geschreven. Een tweede kampioenschap, na een zinderende slotdag in Zwolle.

Goto first page

In zijn laatste jaar in Eindhoven voegt Guardado een tweede Johan Cruijff Schaal aan zijn palmares toe en reikt hij tot 100 wedstrijden in het shirt van PSV. De 136-voudig international vertrekt door de voordeur van het Philips Stadion.

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue