Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Warming-up: Ajax - PSV

Logo https://scrollytelling.psv.nl/warming-up-ajax-psv
0:00
/
0:00
Start audio

Geen ploeg won vaker van Ajax in de Eredivisie dan PSV. Een terugblik op zes legendarische toppers in Amsterdam, die door PSV werden gewonnen.


Naar boven

Tussen 1965 en 1974 verdelen Ajax en Feyenoord de kampioenschappen. Onder leiding van Kees Rijvers groeit PSV vanaf mid jaren 70 uit tot 's lands derde topclub. De eerste titel onder Rijvers wint PSV in 1975, mede dankzij een 4-2 zege op Ajax.


Naar boven

In 1987-1988 raast PSV als een orkaan door de Eredivisie. De eerste 17 duels van het 'Gouden jaar' gaan gewonnen. Tot frustratie van tegenstanders, blijkt in Amsterdam waar doelman Van Breukelen wordt bekogeld met eieren.
PSV blijft stoïcijns en wint.

Naar boven

Vanaf 1995 tot 2003 verliest PSV niet één keer van Ajax. In 1999 velt Ruud Van Nistelrooy de Amsterdammers in de ArenA. Vooral zijn tweede treffer bij de 3-1 zege is groots. Als solist verschalkt Ruud de gehele Ajax-defensie.

Naar boven

Guus Hiddink is al op weg naar de kleedkamer als Mark van Bommel zijn eerste van drie goals maakt. PSV overklast Ajax met Van Bommel als veldheer. Het wordt liefst 0-4.

Naar boven

Van 2008-2009 tot en met 2013-2014 wint PSV niet één competitieduel in de ArenA. Geen van die jaren ook wordt PSV kampioen. Maar vroeg in seizoen 2014-2015 boekt PSV een 3-1 zege en zet het Ajax op de ranglijst op achterstand. Die achterstand maakt Ajax nooit meer goed.
Naar boven

Door een samenloop van omstandigheden maakt Gastón Pereiro zijn basisdebuut voor PSV in de ArenA. In zijn eentje schiet hij zijn team langs Ajax (1-2), waarmee hij PSV behoedt van een grote achterstand op de ranglijst.


Naar boven

Zondag ontmoeten Ajax en PSV elkaar voor de 123e keer in de Eredivisie. PSV won 51 keer, Ajax 47 keer en 24 keer werd het een gelijkspel. PSV de enige club in de Eredivisie met een positieve balans tegen Ajax (uit en thuis). 

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan